Waarom een zoete aardappel VEEL beter is dan een gewone aardappel

De 4 signalen dat je te weinig eiwitten eet
7 juli 2017
Beveiligd: MyFitnessPal
27 september 2017

Waarom een zoete aardappel VEEL beter is dan een gewone aardappel

Gezondheidsvoordelen v.s nadelen

Er worden een heleboel gezondheidsoordelen aan de zoete aardappel toegeschreven. Zo hebben ze een positief effect op de bloedsuikerspiegel, omdat de glycemische index ervan lager is dan die van gewone aardappel. Doordat de zoete aardappel een bron is van vitamine B6, is deze ook goed voor je hart. Verder bevat hij fosfor, ijzer, koper, selenium, zink, jodium, B-vitaminen en vitamine E. Het enige ‘nadeel’ van deze groente is dat je er gele uitslag van kunt krijgen als je teveel binnenkrijgt. (Maar oké, alles met ‘te’ ervoor is niet goed, behalve tevreden!) Dit komt door het stofje beta-caroteen. Andere groenten die veel beta-caroteen bevatten zijn wortel, winterpompoen en groene bonen. Die uitslag is gelukkig niet schadelijk en als je iets minder van deze beta-caroteenrijke groentes eet, ben je er zo vanaf.

 

VERLAAG JE BLOEDDRUK
Werkweken waarin je agenda vol staat met deadlines en borrels zorgen ervoor dat je bloeddruk de pan uitrijst. Veel effectiever én gezonder dan pilletjes om je bloeddruk te verlagen, is het eten van zoete aardappel. Volgens onderzoek in het National Health and Nutrition Examination Survey, zorgt de hoge dosis kalium in zoete aardappel ervoor dat je bloeddruk wordt verlaagd en de effecten van stress worden gecompenseerd.

MEER VOEDINGSVEZELS
Ook bij een vezeltekort is het verleidelijk om naar de pilletjes te grijpen. Wederom, dit is niet nodig. Onderzoek van de Cleveland Clinic toont aan dat de zoete aardappel een van de meest gezonde voedingsmiddelen is met een hoog gehalte aan voedingsvezels. Voedingsvezels helpen bij het afvallen en het verlagen van je cholesterol.

ANTI-RIMPEL
The National Institute of Food (USA) ontdekte dat een portie zoete aardappel 100% van je ADH vitamine A bevat – dit is ook het meest gebruikte ingrediënt in anti-rimpelcrèmes. Kook voortaan dus een zoete aardappel in plaats van een Bintje, dit scheelt je later weer dure crème.

MAKKELIJKER STOPPEN MET SNOEPEN
Zoete aardappels helpen je de ‘schade’ die snoep veroorzaakt, te bestrijden. Deze wonderlijke aardappel bevat veel magnesium, wat ervoor zorgt dat je metabolisme een boost krijgt (en je dus meer verbrandt) en je eetlust stabiliseert, volgens onderzoek aan de Oregon State University. Uiteraard blijft het gezonder om helemaal niet te snoepen, en alsnog zoete aardappel te eten.

LEKKERDER SLAPEN
Niets zo vervelend als niet in slaap kunnen komen. Volgens het Journal of Medicinal Food zorgt de hoeveelheid choline in een zoete aardappel ervoor dat je makkelijker in slaapt valt

Recepteren worden binnenkort geüpload!

1 Comment

  1. Sofie schreef:

    Je kan beter de vraag stellen , waarom een gewone aardappel wel lekker is en een zoete aardappel niet 😂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *